Τηλεργασία: Μια νέα μορφή εκμετάλλευσης

Εδώ και δύο μήνες σε όλο τον κλάδο έχει επεκταθεί το μέτρο της τηλεργασίας στο όνομα της πανδημίας και της αποσυμφόρησης των χώρων δουλειάς.

Εδώ και δύο μήνες σε όλο τον κλάδο έχει επεκταθεί το μέτρο της τηλεργασίας στο όνομα της πανδημίας και της αποσυμφόρησης των χώρων δουλειάς.

Ποιος είναι όμως τελικά ο κερδισμένος από αυτή την υπόθεση;

Οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τα όρια μεταξύ προσωπικού και εργάσιμου χρόνου, που καλούνται να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και βραδινές ώρες και Σαββατοκύριακα; Που έχουν μετατρέψει το σπίτι τους σε εργασιακό χώρο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, απομονωμένοι από τους συναδέλφους τους; Που καλούνται να διαχειριστούν προσωπικά δεδομένα πελατών στο σπίτι τους, να εκθέτουν δικά τους προσωπικά δεδομένα;

Ή οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται από τη μείωση του κόστους εργασίας, από την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητας;

Την απάντηση τη δίνουν η ίδια η πείρα των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα αλλά και οι δηλώσεις των τραπεζιτών, του ΣΕΒ και των εκπροσώπων τους, που θεωρούν την τηλεργασία ένα μέτρο που θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί και σίγουρα να μονιμοποιηθεί.

Η θέση των εργαζομένων είναι στο χώρο δουλειάς τους

Την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες βάζουν ξανά μπροστά το σχέδιό τους για περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων και αντίστοιχα στις εταιρείες μετά το κύμα αναστολών των συμβάσεων των εργαζομένων και παράλληλα με την τηλεργασία, είναι προ των πυλών η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις.

Να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση τους

Απαιτούμε:

  • Να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Όχι στην τηλεργασία.
  • Την κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
  • Όχι στην εκ περιτροπής εργασία, στις αναστολές συμβάσεων.
  • Καμία απόλυση, καμία αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζομένων.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Προστασία των ευπαθών ομάδων. Άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσο      διαρκούν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.
  • Καμία άδεια ειδικού σκοπού να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους.