ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Με μαχητικό συλλαλητήριο παρά τη βροχή, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της πόλης μας διαδήλωσαν ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και διεκδίκησαν νερό κοινωνικό αγαθό, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό για όλο τον λαό.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ελπίδα Μπεκιάρη, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, όπου ανάμεσα σε άλλα ανέδειξε για ακόμη μια φορά τα ζητήματα της ανεπάρκειας υδάτινων πόρων στην περιοχή όπως και τις συνεχείς αδειοδοτήσεις υπεράντλησης νερού από τις εταιρείες εμφιάλωσης.

Ο Θανάσης Κονταξής, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην κεντρική ομιλία τόνισε την ανάγκη ο αγώνας του λαού να στραφεί συνολικά απέναντι στις πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις για την απελευθέρωση και παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού τόσο από το αστικό κράτος, όσο και από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, του οποίου η αιτία δεν ήταν άλλη από τη λογική κόστους οφέλους και τη στρατηγική της απελευθέρωσης [….] κι όμως μετά από όλα αυτά, φτάσαμε πριν λίγες μέρες να ψηφιστεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θέλει να βάλει στις ίδιες επικίνδυνες “ράγες” και το νερό […]

Έχουμε πείρα… από αντίστοιχες Ρυθμιστικές Αρχές, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με θύματα στις ράγες και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με θύματα από το πανάκριβο ρεύμα, από το κρύο και από τα μαγγάλια […]

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όπως κι εδώ στην πόλη μας, οι συνάδελφοι από το σωματείο εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΙ που οργανώθηκαν από την πρώτη στιγμή κι εμείς σαν Εργατικό Κέντρο τους στηρίζουμε γιατί αυτό τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί .

Αγωνιζόμαστε γιατί ξέρουμε ότι η παραπέρα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχει δραματικές συνέπειες για εμάς και τα παιδιά μας.

Θα πει κανείς “ο νόμος ψηφίστηκε, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”. Όμως ας σκεφτούμε, πόσοι νόμοι έχουν περάσει και τους έχουμε αφήσει στα συρτάρια με την πίεση από τους αγώνες μας, με την οργάνωσή μας στα Συνδικάτα μας […]

Μόλις χθες ήρθε ο πρωθυπουργός στα Γιάννενα και η πρώτη του στάση δεν ήταν αλλού, παρά στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού “ΖΑΓΟΡΙ” όπου κοκορεύονταν ότι είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση που δεν πέρασε μια βόλτα από το σχολείο όπου πριν λίγες μέρες ένας μικρός μαθητής έπεσε από ύψος 6 μέτρων γιατί δεν υπήρχαν κάγκελα και ευτυχώς το παιδί γλίτωσε τα χειρότερα. Τέτοιοι είναι… Τα κέρδη μιας εταιρείας είναι πάνω από την ασφάλεια των μαθητών για αυτούς […]

Γι’ αυτό και η συντριπτική καταδίκη του νομοσχεδίου στην συνείδηση των εργαζομένων, όλου του λαού πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά οργανωμένης πάλης και αγώνα στοχεύοντας στην συνολική ανατροπή της σημερινής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια άλλη διαχείριση όπου το νερό θα λογαριάζεται με βάση τις ανάγκες μας πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!»