ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 23 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων εισήγηση στη σύσκεψη έκανε το μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ρόζα Ιμβριώτη», Γρηγοριάδου Γιώτα.

50 χρόνια μετά τον ηρωικό  φοιτητικό και εργατικό λαϊκό ξεσηκωμό, τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα , αφού παρά την τεράστια επιστημονική – τεχνική πρόοδο στα χρόνια που μεσολάβησαν, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού είναι ακόμα ζητούμενο, καθώς σκοντάφτει πάντα σε μια λογική κόστους – οφέλους.

Ιδιαίτερα επίκαιρα όμως παραμένουν, στις σημερινές συνθήκες,  τα συνθήματα που ακούστηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», στη διάρκεια αυτού του ηρωικού ξεσηκωμού, δίνοντας το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Σήμερα, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη διάταξη των καπιταλιστικών δυνάμεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών δεν κάνουν τους λαούς λιγότερο ανήσυχους.  Ίσα ίσα .. « Η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη σε όλη την περιοχή.

 Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των τελευταίων ημερών, τα fake news και τα ψέματα του συστήματος ενάντια στην αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού οργιάζουν. Είναι γεγονός πως τις τελευταίες μέρες  ο ισραηλινός κατοχικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας έχει προχωρήσει  σε νέο στάδιο κλιμάκωσης των χερσαίων επιχειρήσεων και των δολοφονικών βομβαρδισμών,  εστιάζοντας σε επιθέσεις στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί που ισοπεδώνουν ολόκληρες συνοικίες, μετατρέποντας τη Γάζα σε ένα απέραντο νεκροταφείο χιλιάδων αμάχων και παιδιών.

Χτες το απόγευμα ισραηλινά βομβαρδιστικά μετέτρεψαν σε σφαγείο τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας τον με 6 αμερικανικές βόμβες βάρους ενός τόνου η καθεμιά.

Μέχρι χτες το μεσημέρι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στη Γάζα είχαν καταγράψει τουλάχιστον 8.525 νεκρούς Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 3.542 παιδιά, 2.187 γυναίκες, 130 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και 67 εργαζόμενους στον οργανισμό του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες . Σύμφωνα με ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  υπολογίζεται ότι κάθε μέρα σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 450 παιδιά, ενώ πάνω από 940 παιδιά έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα. Η κατάσταση αυτή έχει μετατρέψει τη Γάζα «σε νεκροταφείο παιδιών»

Η δε βαρβαρότητα των ισραηλινών επιδρομών από αέρα και στεριά έχει γεμίσει ασφυκτικά όχι μόνο τα νοσοκομεία, που υπολειτουργούν (χωρίς ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, τρεχούμενο καθαρό νερό και ρεύμα), αλλά και τα νεκροταφεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις μεγαλύτερες πόλεις  αναγκάζονται πλέον να θάβουν εκατοντάδες θύματα καθημερινά σε μαζικούς τάφους νεκροταφείων και άλλους υπαίθριους χώρους…

Και σε όλα αυτά η ελληνική αστική τάξη γίνεται συνένοχη,  βαθαίνει ολοένα και περισσότερο την  εμπλοκή της χώρας μας  στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να στηρίξει την εγκληματική  πολιτική του Ισραήλ. Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει όχι μόνο η πολιτική και διπλωματική στήριξη του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ αλλά και η στρατιωτική, με αποστολή φρεγατών π.χ. τα “Ψαρά” όπου είναι ενταγμένη στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, με αξιοποίηση όλων των αμερικανικών βάσεων στη χώρα και άλλων υποδομών, όπως τη στρατιωτική βάση της Ελευσίνας. 

Με  όρκους πίστης έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, και στηρίζει τον «στρατηγικό εταίρο» που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό. Αυτό το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία, όπως για παράδειγμα στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε πριν λίγες μέρες. Εξέφρασε  χωρίς ντροπή  την αντιδραστική, ανιστόρητη θέση ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα», διανθίζοντάς την με την άνευ περιεχομένου επί της ουσίας προσθήκη «πάντα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αυτό δηλαδή που έχουν κουρελιάσει το Ισραήλ και οι ευρωατλαντικοί με την κατοχή της Παλαιστίνης και το μακέλεμα ενός λαού που μάχεται για να έχει δική του πατρίδα. 

Προσπερνώντας όλα αυτά που έχουν προηγηθεί εδώ και 75 χρόνια από το ισραηλινό κράτος που κατέχει τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι το Ισραήλ «δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του».

Για την προστασία αυτή, λοιπόν  από την  Σούδα και την Ελευσίνα , πάνε και έρχονται  κατασκοπευτικά αεροσκάφη, αντιτορπιλικά και αεροπλανοφόρα (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης στόχων) μετατρέποντας τη χώρα μας σε μαγνήτη επιθέσεων. Όμως ο στόχος είναι ξεκάθαρος από την μεριά της κυβέρνησης, επιδιώκει  χρόνια τώρα,  τη γεωστρατηγική  αναβάθμισή  της χώρας στην περιοχή σε ανταγωνισμό με τη -σύμμαχο στο ΝΑΤΟ- Τουρκία.

 Το υπουργείο Άμυνας άλλωστε το  επιβεβαιώνει, αυτήν την «παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ από την Ελλάδα», μιλώντας για «άδεια χρήσης εγκαταστάσεων» που «δόθηκε για μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως και για υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό», με την εξήγηση ότι «τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για εκκενώσεις και μεταφορά υπηκόων ΗΠΑ ή και άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων αν απαιτηθεί, από χώρες της Μέσης Ανατολής», βασικά επιβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.

 Δεν προκαλεί λοιπόν, ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ψήφισε το ψήφισμα της Ιορδανίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ώστε να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αλλά «απείχε», στο πλευρό, ουσιαστικά, των μακελάρηδων του Ισραήλ και των ΗΠΑ, που το καταψήφισαν.

Απέναντι όμως από αυτήν την στάση, όχι μόνο της κυβέρνησης,  αλλά και των υπολοίπων αστικών κομμάτων βρίσκεται η πλειοψηφία του λαού,  η οποία  στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή της αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Θέλουν  να μας σωπάσουν. Όμως δεν μένουμε σιωπηλοί γιατί αυτή η σιωπή θα σημαίνει ανοχή στη βίαιη σφαγή ενός λαού που εξοντώνεται μέρα με τη μέρα και θα αποτελεί ξεκάθαρη υποστήριξη των εγκλημάτων του Ισραήλ.

Ακόμα και ο λαός του Ισραήλ διαμαρτύρεται για τη σφαγή στη Γάζα απαιτώντας κατάπαυση του πυρός και ειρηνική λύση. Τα παλαιστινιακά συνδικάτα έχουν εκδώσει ένα συγκινητικό  κάλεσμα αλληλεγγύης λέγοντας: “Σταματήστε κάθε υποστήριξη, κάθε συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ!”

Σε αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα  πρέπει να ενισχυθούν οι  δράσεις ενάντια στη δολοφονική μηχανή ΝΑΤΟ-ΗΠΑ που υποστηρίζει τη μαζική δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού. Τα συνδικάτα να βάλουν  εμπόδια στον εξοπλισμό του χεριού που μας δολοφονεί. Να αποτρέψουν τον στρατιωτικό, οικονομικό εξοπλισμό του Ισραήλ. Να εκφράσουν μαζική καταδίκη ενάντια στις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές που διώκουν την έκφραση αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό. Μια τέτοια απάντηση δώσανε και στο προχθεσινό συλλαλητήριο εκατοντάδες Γιαννιώτες διαφόρων ηλικιών φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» .

Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ” συνεχίζει να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.

Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές που αγωνίστηκαν με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τη φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και  στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τη στιγμή που η ακρίβεια αυξάνεται μέχρι και 19% τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι! Την ίδια στιγμή πληρώνουμε 7,4 δισ. για τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ!

Τη στιγμή που τα Πανεπιστήμια αιμορραγούν από τις ελλείψεις σε διδακτικό, τεχνικό και εργαστηριακό προσωπικό, που δεν υπάρχουν εστίες για τους φοιτητές, δίνονται 1δισ. ευρώ για την επιχειρηματική τους δράση! Μάλιστα αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση, υποδομές, ετοιμάζεται να φέρει νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Αλλά και στον τομέα της Υγείας, με ένα νέο νομοσχέδιο όπου επιδιώκει να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, να κλείσει Δημόσια Νοσοκομεία να βάλει ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πολλά άλλα.

Κανένας εργαζόμενος και νέος λοιπόν  να μη συμβιβαστεί με αυτή τη ζωή! Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων μας.

Στο Πολυτεχνείο συναντήθηκαν οι αγώνες των φοιτητών και των εργατών και γράφτηκε ιστορία. Από τέτοιους αγώνες αντλούμε τη  δύναμή μας. Στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Εκεί όπου συναντηθήκαμε και το προηγούμενο διάστημα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης από την ακρίβεια, για μέτρα προστασίας της ζωής, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στην αλληλεγγύη στους πληγέντες της Θεσσαλίας!

Ως Εργατικό Κέντρο καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές να υψώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την πολιτική που όπως τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος και να παλέψουμε μαζί:

Για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ενώσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Να Δυναμώσουμε  τον αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών,  το τσάκισμα του εθνικισμού – φασισμού.

Να συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά του.

Να διεκδικούμε  ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμισή της και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.

Να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Για να ενισχύσουμε  την μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος  μέσα από τα Συνδικάτα και τους Συλλόγους, τα Μαθητικά Συμβούλια, μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές  διαδικασίες». 

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και φορείς της πόλης  

Να συμμετέχουμε μαζικά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη στις 6μμ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

– Να αναδείξουμε σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης τα ιστορικά συμπεράσματα, αλλά και το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου! Με εκδηλώσεις, περιοδείες παρεμβάσεις, γενικές συνελεύσεις φτάνουμε σε όλους τους συναδέλφους, τους συμφοιτητές, τους συμμαθητές!

– Να καταθέσουμε στεφάνια τα  σωματεία μας και οι Σύλλογοι το απόγευμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου στις 5μμ.

-Να συμμετέχουμε στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών και των υγειονομικών της πόλης μας την Πέμπτη 2 Νοέμβρη και την απεργιακή συγκέντρωση 11πμ στην Περιφέρεια

-Επίσης, να στηρίξουμε  το συλλαλητήριο της Μαθητών και των Φοιτητικών Συλλόγων στις 6 Νοέμβρη, καθώς και την πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη. 

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973. Οι προσπάθειες να περάσουν στη λήθη τα ιστορικά συμπεράσματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα σύγχρονα μηνύματα που μας διδάσκει θα πέσουν και φέτος στο κενό.